Mon det er tænder på vej der giver feber?
Flere forældre kommer i børnemodtagelsen med deres feberramte børn og spørger om feber på 39 og derover mon kan være fordi der er ’tænder på vej’?
Tandfrembrud er ofte uden store gener eller voldsomt ubehag. Mange kobler feber, diarré og utilpashed med tandfrembrud, uden at der nødvendigvis er nogen sammenhæng med det. Børn får som regel 20 tænder inden de bliver 3 år (se billede af hvilke tænder der som regel kommer først på vores facebookside) – så der er mange gange i de første leveår man kan nå at tænke ”Er der mon tænder på vej?”. Hvis barnet har feber og samtidig nedenstående tegn kan der være noget om snakken. Dog kan øget savletendens også høre med til starten af eksempelvis forkølelse hos de små, så hævede irriterede gummer er ofte et mere ’sikkert’ tegn end de øvrige.
Tegn på tænder
- Gummerne over tænderne kan være hævede og røde, evt. med en gennemsigtig kerne hvor tanden presser på.
- En lille dråbe blod kan forefindes, hvor tanden skærer igennem gummerne.
- Kinden kan være rød på den side, hvor tandfrembruddet sker.
- Feber følger ikke altid et tandfrembrud, men der kan komme feber og i øvrigt diarré og rød numse. Feber over 39 grader er sandsynligvis ikke grundet tandfrembrud alene.
- Der kan være øget tendens til at savle – også måneder før de kommer op.
- Barnet har et behov for at bide på hårde genstande eller egen hånd.
- Mere gråd end vanligt kan også forekomme som udtryk for ubehag
- Nedsat appetit – fordi det at tygge kan være ubehageligt
- Der ses måske forstyrret søvnmønster.
Hvad kan man gøre
- Man kan med en ren finger forsigtigt massere gummerne.
- En sut kan have en beroligende effekt.
- Behovet for at bide på noget hårdt og koldt kan også tilfredsstilles med en bidering.
- Som så meget andet kan det meste klares med omsorg og tålmodighed og rolige forældre der signalerer at alt er okay, selvom der er ubehag forbundet med det.
Man bør om muligt undgå at bruge lokalbedøvende salver mv. Ofte vil de små børn have spist det inden det når at virke på selve gummerne (pga. af den massive mængde savl!) og derved opnår man medicin-effekten i halsen og maven i stedet for. Panodil kan prøves hvis barnet er meget påvirket men det er omdiskuteret om det har rigtig god effekt.
Feber over 39 er sandsynligvis ikke pga. tandfrembrud alene, der er som regel andet på spil – evt. samtidig virusinfektion. Ved generel bekymring for barnet må man som vanligt kontakte læge.
Gennemgå evt. Safe!-cirklen der kan findes på vores hjemmeside. https://www.laegerformidler.dk/safe-cirklen/
Her kan du også til vores podcast, episode 3, som omhandler feber. Vores podcast findes i øvrigt på Itunes, Soundcloud.
God dag
Photo by Arwan Sutanto on Unsplash